به گزارش همشهری آنلاین بررسی جدید به سرپرستی ماشا پراگر-خوتورسکی و با همکاری یک تیم از متخصصان میانرشتهای در دانشگاه مکگیل کانادا نشان میدهد که علت اصلی انواع خاصی از بیماری فشار خون بالا یا پرفشاری خون باشد که به طور معمول به کلیهها نسبت داده میشود، در مغز نهفته باشد. پراگر خوتورسکی دانشیار گروه فیزیولوژی دانشگاه مکگیل در این باره میگوید: «شواهد جدید نشان میدهد فشار خون بالا میتواند از مغز سرچشمه بگیرد و دری را برای ایجاد درمانهایی که بر مغز تأثیر گذارند، باز کند.»
بیماری پرفشاری خون دو سوم افراد بالای ۶۰ سال را مبتلا میکند و سالانه به ۱۰ میلیون مرگ در سراسر جهان منجر میشود. این بیماری که اغلب بدون علامت است، خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات جدی سلامتی را افزایش میدهد. با وجود این دیدگاه دیرینه که بیماری پرفشاری خون از کلیهها و رگهای خونی شروع میشود، حدود یک سوم بیماران دارای فشار خون بالا به داروهای معمول که در درجه اول این اندامها را هدف قرار میدهند، پاسخ نمیدهند. بررسیهای جدید که یافتههای آن در ژورنال Neuron منتشر شده، نشان میدهد که مغز نیز ممکن است عامل اصلی پرفشاری خون باشد، به ویژه در موارد مقاوم به درمان.
پژوهشگران برای تقلید از الگوهای غذایی انسان، به موشها آب حاوی ۲ درصد نمک داده که قابل مقایسه با رژیم غذایی روزانه سرشار از فست فود و اقلامی مانند گوشت و پنیرهای فرآوری شده است. رژیم غذایی پرنمک در این بررسی سلولهای ایمنی را در ناحیه خاصی از مغز فعال کرد و باعث التهاب و افزایش هورمون وازوپرسین شد که فشار خون را افزایش میدهد. پژوهشگران این تغییرات را با استفاده از تصویربرداری پیشرفته مغز و تکنیکهای آزمایشگاهی که اخیراً در دسترس قرار گرفتهاند، ردیابی کردند.
پژوهشگران در این بررسی به جای موشهای خانگی که به طور معمول در آزمایشگاهها استفاده میشوند، از موشهای صحرایی استفاده کردند، زیرا آنها نمک و آب را بیشتر شبیه انسان تنظیم میکنند. به گفته خوتورسکی این امر باعث میشود یافتهها بیشتر در مورد انسانها صدق کنند.
دانشمندان در مرحله بعد قصد دارند بررسی کنند که آیا فرآیندهای مشابهی در سایر اشکال فشار خون بالا دخیل هستند یا خیر.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0