همشهری آنلاین – مریم شیرافکن: دانشمندان دانشگاه آتلانتیک فلوریدا اخیراً روی بیش از ۹ هزار نفر از بزرگسالان آمریکایی مطالعه کردند. نتایج تکاندهنده بود:
- 
کسانی که بیش از ۶۰ درصد کالری روزانهشان را از این غذاها میگرفتند، سطح بالاتری از یک نشانگر حساس التهاب به نام hs-CRP داشتند.
 - 
حتی مصرف “متوسط” این محصولات هم خطر التهاب را افزایش داد.
 - 
چاقی و سیگار این خطر را چند برابر میکنند.
 
چرا باید نگران باشیم؟
hs-CRP درواقع زنگ خطری است که نشان میدهد بدن در حال جنگ با التهابهای پنهان است. التهاب طولانیمدت، یکی از مهمترین دلایل بروز بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت نوع دو، مشکلات گوارشی و حتی اختلالات روانی است.
شباهت با دخانیات

پژوهشگران یادآور میشوند که ماجرای غذاهای فوقفرآوریشده بسیار شبیه تاریخچه دخانیات است. سالها طول کشید تا حقیقت خطرات سیگار روشن شود و قوانین محدودکنندهاش به اجرا درآید. به نظر میرسد این بار هم باید منتظر یک مسیر طولانی باشیم تا سیاستگذاران و مردم نسبت به خطرات این غذاها آگاه شوند.
راهکارها
- 
به جای نوشابه، آب یا دوغ بخوریم.
 - 
تنقلات صنعتی را با مغزها و میوههای خشک جایگزین کنیم.
 - 
برچسب مواد غذایی را بخوانیم و از محصولاتی که پر از افزودنی هستند دوری کنیم.
 - 
بیشتر به سمت غذاهای کامل و طبیعی برویم: سبزیجات، میوهها، غلات سبوسدار و پروتئینهای تازه.
 
پیام این پژوهش روشن است: هرچقدر بیشتر از غذاهای آماده و کارخانهای دوری کنیم، بدن ما فرصت بیشتری برای سالم ماندن پیدا میکند. شاید وقت آن رسیده که آگاهانهتر خرید کنیم و سلامتیمان را فدای راحتی نکنیم.
منبع:
Sajan, K., et al. (2025). Ultra-Processed Foods and Increased High Sensitivity C-reactive Protein. The American Journal of Medicine. doi.org/10.1016/j.amjmed.2025.08.016

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0