پوست پسته خوراکی ارزشمند برای دام و راهکاری مؤثر در کاهش ضایعات کشاورزی
پیروز شاکری رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی برنا، با اشاره به ضرورت بهرهگیری از ضایعات کشاورزی در صنعت دامپروری کشور گفت: سالانه مقدار قابلتوجهی پوست پسته در کشور تولید میشود که میتواند بهعنوان منبع مناسبی برای خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد. وی

پیروز شاکری رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی برنا، با اشاره به ضرورت بهرهگیری از ضایعات کشاورزی در صنعت دامپروری کشور گفت: سالانه مقدار قابلتوجهی پوست پسته در کشور تولید میشود که میتواند بهعنوان منبع مناسبی برای خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد. وی افزود که ایران بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پسته در جهان، سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن محصول فرعی پسته تولید میکند و این حجم از ضایعات اگر بهصورت مدیریتنشده رها شود، علاوه بر آلودگی محیط زیست، باعث هدررفت یک منبع باارزش تغذیهای خواهد شد.
شاکری با اشاره به نتایج تحقیقات انجام شده در کشور اظهار کرد: بررسیها نشان میدهد که محصول فرعی پسته پس از خشک کردن و یا سیلو شدن، قابلیت استفاده در جیره دام را بدون ایجاد آثار منفی بر عملکرد و سلامت دارد. به گفته او، تحقیقات روی دامهای سبک نشان داده است که استفاده از پوست پسته تا ۲۰ درصد در جیره گوسفندان و بزهای پرواری و تا حدود ۳۰ درصد در جیره میش و بزهای داشتی نه تنها باعث کاهش عملکرد نمیشود بلکه در برخی موارد به بهبود شاخصهای کیفی تولیدات دامی نیز کمک میکند. وی بهعنوان نمونه افزود: در بزهای سانن، استفاده از پوست پسته در جیره موجب افزایش اسیدهای چرب مفید CLA در شیر شده که از نظر ارزش تغذیهای برای مصرفکننده اهمیت دارد.
رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور با اشاره به نتایج پژوهشها در مورد دامهای سنگین نیز بیان کرد: استفاده از سیلاژ پوست پسته تا ۶ درصد در جیره گاوهای شیری، تأثیر نامطلوبی بر تولید و ترکیب شیر، مصرف خوراک، شاخصهای خونی و وضعیت سلامت دام نداشته و میتواند بخشی از نیاز خوراکی دام را با هزینه کمتر تأمین کند. او خاطرنشان کرد که حتی در گوسالههای پرواری نیز استفاده از سیلاژ پوست پسته تا ۱۲ درصد، بدون کاهش رشد و سلامت گزارش شده است.
شاکری تأکید کرد که فرآوری صحیح محصول فرعی پسته، شرط اصلی بهرهبرداری از این ظرفیت است. وی توضیح داد که افزودن موادی مانند ملاس و اوره در فرآیند سیلو کردن محصول فرعی پسته، باعث کاهش ترکیبات نامطلوب از جمله تانن، بهبود خوشخوراکی و افزایش قابلیت هضم آن میشود. او گفت: اگر فرآیند سیلاژ طبق اصول علمی انجام شود، این محصول فرعی میتواند به یک خوراک استاندارد، پایدار و اقتصادی برای دام تبدیل شود و بخشی از وابستگی به نهادههای وارداتی را کاهش دهد.
وی با اشاره به اقدامات ترویجی و اجرایی انجام شده طی سالهای گذشته اظهار داشت: از سال ۱۳۹۳ با برگزاری نخستین کارگاه ملی سیلاژ پوست پسته در کرمان، فعالیتهای توسعهای در این زمینه آغاز شد و در ادامه با اجرای پایلوتهای تحقیقاتی، تدوین دستورالعملهای فنی، انتشار دستنامه آموزشی و راهاندازی خطوط تولید سیلاژ محصول فرعی پسته، این روش به سمت کاربردی شدن پیش رفته است. شاکری افزود که توسعه استفاده از پوست پسته در تغذیه دام علاوه بر کاهش هزینههای تولید، در راستای اهداف کشور در حوزه مدیریت پسماند، امنیت غذایی و پایداری تولید قرار دارد و میتواند الگویی برای بهرهبرداری از دیگر ضایعات کشاورزی نیز باشد.
انتهای پیام/
مسئولیت این خبر با سایت منبع و جالبتر در قبال آن مسئولیتی ندارد. خواهشمندیم در صورت وجود هرگونه مشکل در محتوای آن، در نظرات همین خبر گزارش دهید تا اصلاح گردد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0